Dijaki o »varni« spolnosti

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u je Dijaška skupnost Maribor med dijake prvih letnikov razdelila brezplačne kondome ter jih informirala o pomenu preventivnega ravnanja za preprečitev okužbe z virusom HIV

Akcija 1. december – svetovni dan boja proti AIDS-u je preventivna akcija, ki jo je letos organizirala Dijaška skupnost Maribor (DSM) v sodelovanju z Lekarnami Maribor, ŠOUM ter Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom Maribor.

Osnovni namen akcije, ki vključuje predavanje »Varna spolnost« in razdeljevanje brezplačnih kondomov, je ozaveščanje mladih o varni spolnosti in  virusu HIV ter AIDS. V akcijo smo letos v DSM želeli vključiti predvsem dijake prvih letnikov, saj menijo, da ni nikoli prehitro, ko gre za ozaveščanje mladih o nevarnosti spolnih bolezni ter o možnih preventivnih zaščitah, ki lahko rešijo številna življenja.

Rdeča pentlja je globalni simbol boja proti AIDS-u  in tudi simbol varnejše spolnosti.  Številni dijaki so si včeraj pod organizacijo šol, skupin dijakov ali pa kar sami pripeli rdeče pentlje, da so izkazali zavedanje o prisotnosti AIDS-a ter izkazali solidarnost z okuženimi in obolelimi za to zahrbtno boleznijo. Omenjeno v DSM z veseljem pozdravljajo.

Izjemno malo je potrebno, da je varno!

Letošnja akcija je potekala še bolj neposredno kot prejšnja leta, ko so med dijake delili zgolj kondome. Letos smo s pomočjo predavateljev in Mariborskih Lekarn med dijake delili tudi znanje. Na predavanjih po večini srednjih šol v Mariboru, Rušah in Slovenski Bistrici, t.j. 17 od 19 šol, so se odvijala enourna poučna predavanje na temo varne spolnosti. To je bilo za številne dijake prvih letnikov prvo srečanje s podrobnejšim opisom varne spolnosti in možnostih kontracepcije. Dijaki, ki so se udeležili predavanj, pa so dobili tudi kondom. Na 17 predavanjih se je skupaj zbralo okoli 700 dijakov.

Miha Dajčman, vodja DSM je dejal: »Veseli smo, da lahko na tako pomemben dan mladim omogočimo takšno obliko informiranja. Izobraženi in usposobljeni predavatelji, magistri farmacije, so včerajmed dijake posredovali pomembne podatke in upam, da so si jih le-ti zapomnili.«

Ob uspešno izvedenem projektu se v DSM nadejajo, da bodo tudi v prihodnje organizirali podobne poučne projekte.

 

kondomi plakat