Dijaška nacionalna konferenca 2014 (DNK2014) USPELA

Pretekli vikend, torej med 4.4. in 6.4. je v Ljubljani potekala Dijaška nacionalna konferenca 2014, ki sta jo organizirali Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in Dijaška skupnost Maribor. 40 dijakov iz cele Slovenije se je lahko v treh dneh srečalo z številnimi delavnicami, predavanji in se pogovarjalo z Predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem ter evropskimi poslanci Jelkom Kacinom, Tanjo Fajon in Lojzetom Peterletom.

 

otvoritevDNK14
Projektna ekipa, ki so jo sestavljali tudi trije člani DSM Rok Behin, Rene Dopler in Miha Dajčman so se v Ljubljano odpravili že v četrtek  3.4.2014 ter kolegom iz DOS pomagali pri zadnjih pripravah na konferenco.

Naslednji dan je projektna ekipa na otvoritvi v dvorani ministerstva za izobraževanje, znanost in šport sprejela 35 dijakov. Po začetnem nagovoru predstavnikov DOS-a so sledile spoznavne igre, ki so sprostile ozračje. Dijaki so se kasneje podali na FDV in prisostvovali zanimivemu predavanju o tem ali maja na evropske volitve ali ne. Po predavanju smo se dijaki odpravili v Študentsko menzo in si nabrali moči za pestro nadaljevanje dneva. Po kosilu je sledilo predavanje Eurodeska. Dijaki smo nato zapustili ministerstvo in se nastanili v Hostlu Celica kjer so potekale vse ostale delavnice do nedelje. V petek zvečer sta sledila še predstavitev DOS in ena boljših delavnic- Stimulacija evropskega parlamenta, kjer smo dijaki sprejeli številne odločitve in se preizkusili v vlogi EP.

PahorDNK14

V soboto je sledilo zgodnje vstajanje. Že ob 9. uri zjutraj nas je v Hostlu obiskal človek z dolgoletnimi izkušnjami dela v Bruslju in ostalih mestih kjer je doma EU Klemen Žumer. Sproščeno podajanje pomembnih informacij nam je dijakom dalo pravo podlago za kasnejše aktivnosti sobotnega dne. Po odlični delavnici društva PINA, ki je bila po mnenju dijakov najbolj živahna in zabavna je napetost naraščala. Kmalu je namreč sledil obisk Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Več o tem lahko preberete na – http://bit.ly/1hza5Jo. Po slovesu g. Predsednika smo v Hostlu pričakali še tri evropske poslance Tanjo Fajon, Lojzeta Peterleta in Jelka Kacina, ki so pod vodenjem debate Matica Matjašiča in Klemna Perana (oba DOS) poskrbeli za podrobno seznanjanje dijakov o delu poslancev in ambicijah v morebitnem prihajajočem novem mandatu. Po uradnem delu smo se lahko dijaki z poslanci pogovarjali še v bolj sproščenem vzdušju.

euposlanciDNK14

Soboto pa je zaznamovalo tudi dogajanje po večerji saj se je med 20. in 22. uro v učilnici hostla odvijal DSM večer. Miha Dajčman in Rok Behin sta najprej dijakom predstavila delovanje DSM, letošnjo ekipo, projekte in ambicije za prihodnje mesece. Dijaki so z številnimi vprašanji pokazali zanimanje za DSM in naši ekipi dali vedeti, da DSM v letošnjem šolskem letu dela dobro. Po predstavitvi pa je prišel na vrsto KVIZ EU, ki ga je pripravila Ema Trobentar (DSM). Na začetku zelo umirjena delavnica se je v slabi uri razvila v pravo tekmovanje znanja, ki so si ga dijaki priborili v prvih dveh dneh. Rezultat, ki sicer ni bil v prvem planu pa je dokazal, da so dijaki od delavnic pobrali veliko in s tem dokazali da je DNK uspel.

Nedeljski dan je postregel še z nekaj urno evalvacijo dogajanja na DNK in zbiranju idej, ki smo jih kasneje zbrali na plakatih in bodo v prihodnje služili kot dobre smernice delovanja DOS ter uvajanja državljanske in evropske vzgoje v srednjih šolah po Sloveniji.

Mirno lahko rečemo, da je 6. Dijaška nacionalna konferenca uspela in dala 40 dijakom nova spoznanja o EU. V DSM smo vedeli, da smo lahko bili del tega projekta. Da je bilo veliko dijakov na konferenci iz naše regije pa kaže na to, da smo dobro poskrbeli tudi za promocijo projekta in ozaveščanju vrstnikov o pomembnosti EU za naše šolanje in življenja. Nadejamo se, da bomo tudi v prihodnje lahko sodelovali z DOS pri tako obsežnih in pomembnih projektih.

pisecDSM.si

fotograf www.facebook.com/dijaskaskupnosr